Blog & Nieuws

Op deze pagina vindt u een verzameling van blogs en andere interessante (nieuws)artikelen. Daarnaast houden wij u graag op de hoogte van actueel nieuws over Winst Academy. 


Woordkeus: Zegt iets over jou en heeft effect op succes

Franchiseondernemer worden is meer instelling dan een carrièrekeus! Je kunt nog zoveel intellect en talent hebben of gerespecteerd worden in het bedrijf waar je in dienst bent, als je niet in jezelf gelooft en écht eerlijk tegen jezelf durft te zijn, is het zwaar om door de lastige fases van ondernemerschap heen te komen.

Opzettelijk of niet, het gebruik van bepaalde woorden kan twijfel bij jezelf en bij je omgeving zaaien die zelfs kunnen leiden tot mislukking. Jouw woordkeuze in een gesprek zegt iets over jou en heeft effect op succes.

Ze hebben effect op jouw eigen mentale gezondheid, maar ook de mensen met wie je communiceert pikken bepaalde sentimenten op. (lichaamstaal)

Hieronder een aantal woorden die je beter niet kunt gebruiken als je start als (startende) ondernemer.

Misschien
Dit is één van mijn minst aantrekkelijke woorden. Iedere keer als ik dit woord gebruik vraag ik mij af waarom iets (misschien) zou kunnen zijn in plaats van wat ik wil bereiken. Wat schiet mijn klant of franchisegever op met mijn onzekerheid? Ben ik onzeker over wat ik verkoop? ‘Misschien’ wordt over het algemeen gebruikt in de context waarin het effect van een product afhankelijk is van factoren. Zakelijk gezien is het beter om zelfverzekerd te zijn en te weten waar je dienst of product voor staat. Als je onzeker bent over jezelf wordt dit al snel opgepikt en maak je het jezelf lastiger dan noodzakelijk.

Meestal
Zonder er erg in te hebben wordt ‘meestal’ gebruikt om aan te duiden dat iets soms niet werkt. Het gebrek aan zekerheid vertelt jouw gesprekspartner dat zij niet zonder meer vertrouwen kunnen hebben in de uitkomst.

Waarschijnlijk
Klinkt hetzelfde als ‘misschien’ en ‘meestal’. Met het woord ‘waarschijnlijk’ loop je een grote kans om over te komen als onzeker en dat het resultaat een soort kansberekening en meer een hoop is die je uitspreekt als een direct effect.

In een businessomgeving is ‘waarschijnlijk’ een soort voorspelling. Niet alleen ben je niet duidelijk maar ook onzeker over het resultaat of uitkomst. Sterker nog! Vraag is of je wel voldoende verstand hebt van het onderwerp.

Niet
‘Niet’ of ‘nooit’ worden nogal snel gezien als defensief. In plaats van ‘niet’ zijn reacties als een ‘andere afweging’ of ‘onvoldoende voordeel’ beter op zijn plaats. Het geeft aan dat er een duidelijke reflectie heeft plaatsgevonden.

Als
Niets is dodelijker dan ‘als’. Het gaat over ‘hoop’ in plaats van over ‘in controle’ zijn. Het lijkt erop dat je op zoek bent naar een oplossing van ‘boven’.

Stop met dromen over wat je zou kunnen doen als je over alle hulpmiddelen en kennis zou beschikken. Focus je daarom op jouw droom met de hulpmiddelen die je hier en nu ter beschikking hebt of hebt staan.  

De woorden die je kiest zouden wel eens een reflectie kunnen zijn van wat je vindt of denkt, maar die ook bij klanten, de franchisegever en de rest van je omgeving twijfels kunnen oproepen.

Olga van der Lans is de eerste vrouwelijke franchisenemer van McDonald’s in Nederland. Met veel passie en geduld kan 
zij de meeste complexe onderwerpen uitleggen. Olga is één van de trainers van de Winst academy en The Franchise Academy.

Met een ondernemende groet,

Olga van der Lans